FELVIDÉKI KONCERTAJÁNLÓ ÉS HÍREK

Felvidéki ROCK

Felvidéki ROCK

KERECSEN | RÉVKOMÁROM | FOLK ROCK BLUES METAL

2015. február 12. - bush69

kerecsen2015.jpgA zenekar 2004-ben alakult a felvidéki Észak-Komáromban. Kezdetben Rising név alatt klasszikus rock-metál feldolgozásokat játszott (Hendrix, Deep Purple, Black Sabbath, AC/DC, P.Mobil, P.Box, Piramis, Cream stb.). Az akkori felállás trió volt, ahogyan ma is az. Idővel jöttek a saját számok és a zenekar felvette az igazán kifejező Kerecsen nevet.

facebook_png.pngAhogy azt a legtöbb hasonló zenekar teszi, a Kerecsen is elkezdett tehetségkutatózni, amelyeket aztán rendszerint meg is nyert. 2005-ben elkészült egy 7 számos demó cd „…örvénylő folyón át ível a híd” címmel, amelyre kitűnő kritikákat kapott különböző zenei és egyéb lapokban (HammerWorld, RockInform, Demokrata stb). Az évek folyamatos koncertezéssel teltek Magyarországon, valamint a Felvidéken. A zenekar olyan hírességek előtt lépett fel, mint például a Tankcsapda, a P. Mobil, a Piramis, Kormorán, Ismerős Arcok, Deák Bill Gyula. Több magyarországi és felvidéki fesztiválon is bemutatkozott, mint például a Rockmaraton, Tősfeszt (Kecskemét), Klikkfeszt (Érsekújvár, Kamocsa – Felvidék), Magyar Sziget, Generációk Találkozása Zoboralja (Felvidék), Felvidéki Magyar Sziget, Pannónia Fesztivál. 2008-ban a budapesti Utópia és a HaveRock stúdiókban került sor újabb négy számos demó cd felvételére. A kezdeti trió felállás (Varga Zsolt – ének, gitár, Gáspár „Hangya” Krisztián – basszus, Tokár Gábor – dob) 2009-ig tartott. Ezt követően történt egy dobos váltás (Bukai László), majd hamarosan két énekesnővel bővült a tagság (Kobza Katalin és Dobos Boglárka). A női énekhangok hatására némileg árnyaltabb lett a hangzás. Ekkor kerültek a zenekar repertoárjába magyar népdal-feldolgozások, melyek azóta is a koncertek részét képezik. Mivel akkoriban úgy tűnt, hogy a zenekar hangzása veszített „keménységéből”, ismét bővült a tagság. Így került a Kerecsenbe Tóth Péter gitáros. Ez a felállás hellyel-közzel 2 évig működött, volt jó néhány sikeres koncert és készültek az új nóták.

2010-ben a zenekarból kilépett az egyik alapító Gáspár Krisztián, helyére Kuszák Tibor basszusgitáros került, majd az énekesnők is távoztak. A dobos helyét 2011-ben Kribusz László vette át, majd 2012-ben Fazika Petyó. Ugyanebben az évben távozott a zenekarból Tóth Péter gitáros is, így mára ismét a jól bevált trió formációban nyomul a zenekar. 2013-ban a Kerecsen egy négy-számos próbatermi demót rögzített, amelyen két saját dal (Emese álma, Nem vagyok…), egy moldvai népdal feldolgozás (Hazám, hazám) és egy középkori egyházi ének feldolgozás (Militaris congratulatio) hallható, ez utóbbi dalhoz egy videoklip is készült Bán István rendezésében. Ez a demó felvétel is rendkívül kedvező kritikát kapott a HammerWorld magazin Demonstráció rovatában.

2014-ben újra tagcserékkel kellett szembenéznie a zenekarnak. A jelenlegi tagság a következő: Varga Zsolt (ének, gitár), Ferusz Krisztián (basszusgitár) és Hatala Jani (dob)
A Kerecsen zeneiségét tekintve leginkább a rock-metal kategóriába sorolható be, némi népzenei hatásokkal és igényes szövegvilággal. Mindamellett, hogy a zenében érezhetőek a műfaj 70-es, 80-as évek magyar és külföldi zenekarainak hatásai, a Kerecsen zenéje egyedinek mondható. Nem követi az aktuális trendeket, de nem is tűnik idejét múltnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://felvidekirockmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr397165575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása