FELVIDÉKI KONCERTAJÁNLÓ ÉS HÍREK

Felvidéki ROCK

Felvidéki ROCK

IRON MAIDEN - 30 éve jelent meg a Powerslave lemez

2014. szeptember 03. - bush69

iron_maiden_powerslave.jpg

A Powerslave a brit Iron Maiden ötödik nagylemeze, mely 1984-ben jelent meg.

facebook_png.pngEurópában az EMI, az Egyesült Államokban pedig a Capitol jelentette meg (Itt 2002-ben újra megjelent a Sanctuary/Columbia Records gondozásában). Az albumon az ókori Egyiptom világa idéződik meg, melyet a borító is tükröz. Ez volt az első albumuk, melyet ugyanaz a felállás készített el, mint az előző albumot. Ez volt az utolsó albumuk, mely tartalmazott instrumentális dalt, Losfer Words (Big 'Orra) címmel. A lemez a UK Albums Chart listáján a 2., míg a Billboard 200-on a 21. helyen nyitott. Kislemezként az Aces High-ot és a 2 Minutes to Midnight-ot adták ki róla, melyek ma is a koncertprogram szerves részét képezik. Ezen az albumon hallható a zenekar leghosszabb dala a Rime of the Ancient Mariner (13 perc 37 mp). A dalt Samuel Taylor Coleridge azonos című verse ihlette, mely konkrét részleteket is felhasznál a költeményből. A szám három szakaszra osztható: az első rész "vágtató" heavy metal, majd egy 5 perces csendes és sötét instrumentális rész következik, majd végül ismét megismétlődnek az elején elhangzott dallamok. A dal nagyon népszerű és kedvelt a rajongók körében. Az albumot bemutató "World Slavery Tour" turnén Dave Murray, Bruce Dickinson és Steve Harris úgy hivatkozott erre a dalra, mint amelyet a legszívesebben adnak elő.

Az album felvételeire, ugyanúgy mint a Piece of Mind esetében a Nassau (Bahama-szigetek)-en került sor. Steve Harris véleméye szerint, a "Rime of the Ancient Mariner"-t rövid időn belül kellett befejezniük, mert "kicsúsztak" az időből. Videoklipet a 2 Minutes to Midnight és az Aces High dalokra forgattak. Utóbbi klipjében filmkockák láthatók a második világháború idejéből, introként pedig Churchill egyik beszéde szolgál, a háttérben vadászgépek zajával. Ezt követően elkezdték hírhedt "World Slavery Tour" turnéjukat, melyet Európában kezdtek, és Kaliforniában ért véget 1985 végén. Ez volt az első alkalom hogy egy nyugati heavy metal zenekar a vasfüggöny mögött is fellépett (Lengyelország, Magyarország, Jugoszlávia). Ezt követően a lemez turnéja Dél-Amerikában folytatódott, ahol felléptek a Rock In Rio fesztiválon is a Queen különleges vendégeként. Az előadáson 300 000-en látták a zenekart. A turné csúcspontjaként négy egymást követő napon léptek fel a Los Angeles-i Long Beach Arénában, melynek hanganyaga Live After Death címmel jelent meg. A turné összeségében 13 hónapon át tartott, 220 fellépéssel.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bejegyzés trackback címe:

https://felvidekirockmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr216666079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása