FELVIDÉKI KONCERTAJÁNLÓ ÉS HÍREK

Felvidéki ROCK

Felvidéki ROCK

MOBY DICK - Földi Pokol (2014)

2014. november 13. - bush69

mobydickföldipokol2014.jpg

Már az album címe is arra utal, hogy bizony a világ nem változik, legalábbis pozitív irányba biztosan nem. A dalok most sem szólhatnak tehát másról, mint a kőkemény valóságról. A zenekartól megszokott őszinteséggel kapjuk az arcunkba a mocskot, ami egyre csak gyülemlik ebben a ,,Földi Pokolban’’.

Aki netán valami újat várt az albumtól, az minden bizonnyal csalódni fog. A srácok hűek maradtak önmagukhoz úgy a zenében, mint a dalszövegek terén. A zene a megszokott jó kis Moby Dick féle thrash metal, húzós riffekkel, jó kis hajrázós kiállásokkal. Mint azt már feljebb leírtam, hűek maradtak önmagukhoz, olyannyira, hogy néhol ismerős gitártémákra is akadhatunk a régebbi albumokról. Ugyanakkor nagy valószínűséggel nem születtek olyan klasszikus dalok, mint a Prometheusz, Keresztes vitéz, Ugass kutya… stb., amelyek mára már alaptételnek számítanak a magyar thrash repertoárban. A szólók hozzák a megszokott színvonalat, ám néhány esetben kicsit rövidre szabták őket. A régi riffek megidézése mellet a hangzás is hozza a régi idők hangulatát.

Súlyos, zsíros gitárhangzás és faltörő lábdob, mindehhez társul Smici egyedi, utánozhatatlan hangja. Tehát minden, ami meghatározza a zenekar megszólalását, jelen van, de hát minek is kéne változtatni a jól bevált recepten. Aki ismeri a Moby Dick szövegeit, az tudja, mire számítson, és ezúttal sem fog csalódni. Minden benne van, aminek benne kell lennie, és ami meghatározza és megalapozza a dalok hangulatát. Halál, árnyék, múlt, kötél, lánc, sötét, végzet, viszlát… stb. Ha valaki netán nem ismerné a zenekart, és pozitív gondolatokra vágyik, az rossz helyen jár. A zenekar mindig is a csúf valóságot közvetítette a maga realitásában, mindenféle smink és szépítés nélkül.

Összegezve: az album egy tipikus Moby Dick zúzda. A dalok zöme tempós, darálós, riffelgetős metal nóta, talán a két kivétel "Az ég veled, ég velem" és a "Példabeszéd" című dalok, amelyek kicsit lassabb’ hangvételűek. Aki szereti a zenekart, annak az album tetszeni fog, még ha nem is ez lesz a kedvence. Nekem többszöri hallgatás után sem lett a kedvencem, viszont kedvet kaptam előszedni a régebbi albumokat. ,, Ég veled, ég velem!”

8/10 Gazeee

A bejegyzés trackback címe:

https://felvidekirockmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr886892487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása