FELVIDÉKI KONCERTAJÁNLÓ ÉS HÍREK

Felvidéki ROCK

Felvidéki ROCK

EXPIRED PASSPORT - interjú Lacza Gergellyel, a banda dobosával

2014. augusztus 30. - bush69

Expired-Passport.jpgMegjelent a pozsonyi / dunaszerdahelyi szubjektív hard rock banda ZOO című új lemeze. Lacza Gergellyel, a banda dobosával beszélgettem.

Készült | 2014. Április 6.

facebook_png.pngSzia. Először is, azoknak akik nem ismernek még titeket, bemutatnád a zenekart pár mondatban?

Szia! Először is köszi szépen a lehetőséget. Pontos dátummal tudok szolgálni, konkrétan 1998. június 22-én alakultunk. Pár  nappal később a zenekar nevét is kitaláltuk, és ősszel pedig abszolváltuk első koncertünket. Kezdetben még sok átvett számot játszottunk, de már akkor folyamatosan íródtak a saját szerzemények, melyek közül a Radnóti Miklós versén alapuló „Gyökér” című dal az, amit a mai napig műsoron tartunk. Az első nagyobb sikerünket Zselízen, a Ritmus 99 tehetségkutató fesztiválon arattuk, ahol 17 zenekar közül  az előkelő második helyen végeztünk, továbbá mi vittük el a különdíjat. A zsűriben olyan neves előadók foglaltak helyet, mint Benkő László vagy Debreceni Ferenc az Omegából, illetve Robo Grigorov. 1999-re már kialakult egy stabilabb felállás, ami a Demo 2000 elkészülte és a vokalista lányok lemorzsolódása után, 2001-ben szilárdult meg. Ekkorra alakult ki a banda hangzásvilága, és ezt a korszakot zárta le 2005-ben a 11 saját számot tartalmazó Kreatika című első nagylemezünk. Közvetlenül a CD megjelenése után azonban távozott az énekesünk, majd a basszusgitárosunk, s bár az album jó kritikákat kapott, az együttesnek nem volt elég ereje és ideje a lemez megfelelő reklámozására, hiszen az energiákat az új zenekartagok felkutatása és a koncertprogram betanulása emésztette fel. Ekkor megint egy átmeneti időszak következett, de végül 2008 őszére ismét stabilizálódott a felállás, és a 10 éves születésnapi bulinkat már a jelenlegi tagokkal ünnepelhettük, ami azt jelenti, hogy ma a csapatban Gálffy Hodosy Marianna énekel, Vajda András „Vajdi” gitározik és szintén énekel, továbbá Szabó László „Szampó” basszusgitározik és jómagam játszom dobokon illetve ütőhangszereken.

Megjelent a második lemezetek a Madách-Posonium kiadásában. Kik segítettek a lemez elkészítésében?

A lemezt saját magam rögzítettem és szerkesztettem a Kreatika mobil stúdióban Pozsonyban és Dunaszerdahelyen, a keverést és a masteringet pedig Dombóvári Balázs alias Dombesz végezte, aki a Decibel Sound vezető hangmérnöke, s nem mellesleg kiváló muzsikus, az egykori No Idea zenekar frontembere. Tudni illik azonban, hogy a stúdiómunka több mint 3 évig zajlott, ugyanis közben kisebb-nagyobb kényszerpihenőt kellett tartanunk. (Pl. „kilakoltattak” bennünket a próbatermünkből, két zenekartag költözött, három munkahelyet váltott, és közben megszületett az első „Passport-bébi” is, és mire ez az interjú megjelenik, talán a második is meglesz! Az énekesnőnk, Marianna kisfia, Zsoltika, még a hangját is hallatja a lemezen, és volt úgy, hogy az énekfelvételeknél is jelen volt. Meglepetésünkre nagyon jól viselkedett, szépen, csendben figyelte a történéseket.

Ismert zenészek is vendégszerepelnek a lemezen. Mesélnél róluk?

Ami a lemez vendégmuzsikusait illeti, legismertebb közülük a zseniális fuvolista, a legendás Mini vezetője, Török Ádám, aki már évek óta a csapat barátja és a munkásságunkat is figyelemmel kíséri, s ez ugye hatalmas megtiszteltetés számunkra. Rajta kívül hegedűn közreműködik gyerekkori barátom, ifj. Reiter Pista, akivel közös zenekarban is játszottam pár éve, továbbá Cseke Gábor, paksi trombitás és Marianna férje, Gálffy Józsi, aki vokálozik, és sokat segített a lemez készítésénél.

Mit kell tudni az új albumról?

A lemezen vannak olyan dalok, amelyeknek az alapötlete még a múlt században fogant, de csak most lett belőlük kerek egész. Jó pár dal már közvetlenül a Kreatika album megszületése után megíródott és a koncertprogramunk részévé vált. Ilyen például a címadó „Állatkert”, vagy a „Hogy vagy, rock 'n' roll?”. A stílusról annyit, hogy azt a sajátos, sokszínű hard rock muzsikát visszük tovább, ami már az első albumunkon is fémjelzett bennünket, bár ezúttal még több irányba kacsintottunk ki. A kiindulási pont ugye a hard rock, de a progresszív rock, a metal, a funky, a komolyzene, a világzene, a dzsessz, a punk, az alternatív zene, a stoner rock, a bossa nova vagy éppen a rockabilly is helyet kap néha. Nem igazán törekedtünk arra, hogy a lemez zeneileg egységes legyen, hiszen mind a négyen nagyon sokféle muzsikát kedvelünk, és szeretünk különböző stílusokban lubickolni. Nézd csak meg olyan zenekarok munkásságát, mint a Queen, a Faith No More, vagy a magyarországiak közül az LGT. Szinte minden számuk különbözik egymástól, mégis fel lehet ismerni az együttes stílusát. Úgy gondolom, hogy aki ismer bennünket, ezt a stílusbeli sokszínűséget nálunk is elfogadja és természetesnek veszi, hiszen lassan 16 éve toljuk a banda szekerét, és bőven volt idő arra, hogy hozzászoktassuk ehhez a közönséget. Sokan úgy vélik, hogy ez az album egy konceptlemez. Ugyan nem mondanám, hogy minden nóta beleillik a lemezborítón is szereplő „kifordított állatkert” koncepcióba (ahol az állatok mennek meglátogatni a ketrecekbe zárt embereket) , de ezúttal valóban törekedtünk ilyesmire, hiszen több dalunk is feszegeti azt a témát, hogy először talán saját magunkat kellene rendbe tenni ahhoz, hogy másokat bíráljunk, másrészt pedig kritizálni való van bőven, hiszen társadalmunk jelentős része saját „ketrecének” rabja, sajnos egyre több ember válik áldozatául a reklám, a pénz, vagy a politika agymosásának, vagy pedig nagyon könnyen megtéveszthető. Meg kellene tanulnunk, ha más miatt nem, akkor a saját biztonságunk érdekében a legelső dolognak mindig a kételkedésnek kellene lennie, hiszen a messziről jött ember ugye azt mond, amit akar.

Hol lesz kapható a lemez? Ha jól tudom Magyarországon is terjeszteni fogjátok.

Igen. Magyarországon a Rock Diszkont (www.rockdiszkont.hu) fogja terjeszteni hamarosan, Szlovákiában pedig a Focus Music Shop (www.focusmusic.hu) már terjeszti is, de az album a facebookos oldalunkon (www.facebook.com/expiredpassport) is megrendelhető.

A www.televizio.sk oldalán debütált a „FUNKciótlan dal” és a „Hogy vagy, rock ‘n‘ roll?” című dalok szöveges videói. Terveztek a jövőben videoklipet is készíteni?

Természetesen igen, hiszen a mai világban már fontos az is, hogy egy hanganyagnak vizuális megjelenése is legyen. Kowa barátom, a Rómeó Vérzik alapítója és sok dalszövegének szerzője, aki ugye Koppány bátyja, felajánlotta, hogy az egyik nótára klipet forgat, sőt, már abban is megállapodtunk, hogy ez épp a „Hogy vagy, rock ‘n‘ roll?” című szerzemény lesz. Hamarosan fel is keresem ez ügyben, mert volt egy jó ötlete, ami a klipet illeti, s közben már nekem is jár az agyam… Remélem, hogy a klip a nyári fesztiváldömping előtt már megtekinthető lesz.

Lemezbemutató koncert, nyári fesztiválok? Mik a tervek az idei évre?

Nemrég volt a 42. klubestünk Pozsonyban, ahol akusztikus verzióban már bemutattunk néhányat az új lemez dalai közül, de biztosan játszunk majd a nagymegyeri Big Man Pubban, a dunaszerdahelyi Soul Hunter Music Clubban, a Zoboralji Rockfesztiválnak pedig visszajáró vendégei vagyunk. Ezenkívül egészen biztosan más helyeken is előfordulunk majd a tavasz és a nyár folyamán, Felvidéken is szeretnénk legalább két olyan lemezbemutatót, ahová vendégeket is hívunk. Török Ádám jóvoltából pedig Budapesten, egy aránylag új, de annál szimpatikusabb zenés pubban, az OldBudában tartjuk a CD keresztelőjét május 24-én, ahová mindenkit sok szeretettel várunk! Természetesen Ádám is ott lesz velünk és majd együtt is jammelünk egy kicsit.

Sok sikert a zenekarnak és köszi az interjút. Mi köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://felvidekirockmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr396650981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása