FELVIDÉKI KONCERTAJÁNLÓ ÉS HÍREK

Felvidéki ROCK

Felvidéki ROCK

LEANDER RISING - interjú Vörös Attilával

2014. december 25. - bush69

vorosattila_ps.jpg

Októberben jelent meg a Leander Rising második stúdiólemeze "Öngyötrő" címmel. A banda gitárosával, Vörös Attilával beszélgettem többek között az új lemezről, a koncertekről és az Eurovíziós Dalfesztiválról.

Először is kezdjük a szeptember 13-i felvidéki koncertről. Koncerteztetek már nálunk valaha? Milyen volt a fogadtatás?

Sziasztok, és köszönjük az érdeklődést! Igen, már többször is jártunk Felvidéken, és eddig minden alkalommal óriásiak voltak mind a bulik, mind a fogadtatás. A legutóbbi ugyan picit "rendhagyó jellegű" volt, nem éppen az általunk megszokott fesztivál felállás, de igyekeztünk így is kihozni a maximumot, a buli után meg egy elég szépet afterpartiztunk egy helyi zenekar próbatermében. :-)

leander_rising_band_2014.jpg

Szeptember 20-án indult az őszi-téli turné a Blind Myself és az Apey And The Pea társaságában. Gondolom voltak érdekes történések. Elmesélnéd a legjobb sztorit?

Az eddigi bulik gyakorlatilag mind közel, vagy teljesen teltházasak voltak, így a koncertek is marha jól sikerültek, a két csapattal pedig elég régi az ismerettség - én Apey-ékkal évekig zenéltem még közvetlen a Nevermore előtt-, így elég felszabadultak szoktak lenni a bulik. Ennek ellenére amúgy ez a turné kicsit visszafogottabb mint általában, de azért így is minden alkalommal van legalább fél tucat igen ittas ember a csapatban, de leginkább a sztorizgatások mennek mostanában, nem annyira az újak gyártása - no nem lesz ám ez mindig így! ;-)

A lemez megjelenésének első hétében a hatodik helyen nyitott a Mahasz eladási listán a második nagylemezetek. Mik az eddigi visszajelzések és ti mennyire vagytok elégedettek az albummal a megjelenés óta?

A visszajelzések nagyon jók, aminek nyilván örülünk, de talán a legfontosabb mégis az, hogy kreatív emberekként mi magunk nagyon büszkék vagyunk a végeredményre.ongyotrocd.jpgÉn az idei legjobb magyar lemeznek tartom az „Öngyötrőt”. Ha lehetne, javítanátok még rajta vagy így jó, ahogy van?

Szerintem - és talán a többiek szerint is - a lemez így kerek ahogy van. Nagy előrelépés ennél a lemeznél, hogy itt már az egész zenekar, főleg Jozzy, de Béla is sokkal jobban belefolytak a dalszerzésbe, hangszerelésbe, mint a Szívidomárnál, amitől az eredmény egyértelműen még színesebb, még érdekesebb lett. Ha nagyon mondanom kéne valamit, amit kicsit másképp csináltunk volna - vagy esetleg javítanánk rajta - az maximum a lemez keverése/masterelése. Mivel mi - Leander és én - kevertük az albumot, így pl a hangzásbeli dolgokban mindannyian azt gondoljuk bizonyos pontokon, hogy lehetett volna még jobb, még közelebb az elképzeléseinkhez, de akkor még most is a gép előtt kínoznánk magunkat. :-)

A koncerteken melyik dalotok a favorit az új lemezről, melyiket kérik a legtöbbször?

Szerencsére több dalt is nagyon szívesen vesz a közönség, az eddigiek alapján talán a címadó Öngyötrő, a 27 év, a Szerelmes dal, a Hóvirág illetve a Lőjetek Fel a favorit, de szokták csípni a Véget ér a tél, illetve a Némán Állni Baricz Gergő feldolgozás dalunkat is.

Divat lett az előrendelés és a lemezmegjelenés után közzétenni a teljes lemezt a világhálón. Ennyire rossz a helyzet? Miért lépi meg ezt egy zenekar?

Ez leginkább azoknak a szimpatizánsoknak szól, akik a hardcore-abb szellemű követőinket teszi ki. Ez bizonyos szinten Nekik is egyfajta gesztus próbál lenni, de a mai lemezeladási fórumokon ez egy jól bevált módszer amúgy is. Mi ezt próbáltuk feldobni a limitált számú "Leander DieHard Rising" pólókkal, illetve a dedikált CD-kkel.

Az „Öngyötrő” megjelenése előtt már több dalt is megismerhetett a közönség. Ez nem csökkenti az eladásokat? Készültök még új klippel?

Az első lemez is így készült el. Biztos szerencsésebb lett volna egy teljesen új lemezzel kijönni, de az élet úgy hozta, hogy szeptemberre ennyi dallal készültünk el. Lehetett volna talán több is, de az nem ment volna át a rostánkon. ;-)

Mi a véleményetek az egyre kevesebb létszámú klub bulikról? Szerintetek miért van ez és mi lenne a megoldás, hogy javuljon a helyzet?

Sajnos az embereknek is egyre kevesebb pénzük van, emellett a mai "közösségportáli életvitel" mellett szerintem valamennyire az érdektelenség is közrejátszik ebben. Ezeken felül pedig ott van a szintén az internet adta dömping, amit a végtelen számú zenekarok, illetve lemezmegjelenések tesznek ki. Ezek mellett az emberek többsége vagy csak a mainstream, illetve old school, általában nagyobb bandákat ismerik, és látogatják a koncertjeiket. Az biztos, hogyha az életszínvonal változna,  valószínűleg azért a koncertek látogatottsága is nőne - legalábbis reményeim szerint.

Beneveztetek „A Dal” Eurovíziós Dalfesztiválra a „Lőjetek fel” című számotokkal. Tavaly a Depresszió zenekar is jelentkezett, ti mennyi esélyt láttok a kijutásra, illetve mi a célja, hogy indultatok? Ne érts félre, de a média nem igazán támogat rock-metal együtteseket.

A kiadó nevezte be a zenekart, és semmiféle elvárásunk nem volt az idén sem - mivel mi már tavaly jelentkeztünk -, így igazából számunkra már a 30-ba jutás is váratlan sikerként van elkönyvelve. A célunk természetesen az, hogy minél több emberhez eljuttassuk a zenénket, amire ez is csak egy fórum - ráadásul elég széleskörű.

Terveztek-e még valamit az idei évre? Jövő évi tervek?

28-án Pesten a Dürer Kert nagytermében lépünk fel a Tetoválók Éjszakáján, illetve január 2-án, szintén a Dürer Kertben fogunk egy kvázi "ingyenes" koncerten megemlékezni Dimebag Darrell-re, aki idén december 8-án távozott idő előtt immáron 10 éve. Fontos tudni, hogy ezen az eseményen nem mint Leander Rising zenekar fogunk fellépni, hanem csak mind ott játszó zenészek. Az már csak "mellékes",hogy Béla, Jozzy és én is tagjai vagyunk a Vulgar Display Of Cover PanterA tribute zenekarnak, illetve ezeket a Dime emlékesteket immáron 9. alkalommal rendezem meg a menedzserünk, Tóth Balázs segítségével.

Top 10-es albumlistád van?

A végére a legnehezebbet :-)

PanterA Official Live - de amúgy a teljes PanterA diszkográfia
Nevermore - Dead Heart In A Dead World
Slayer - Seasons In The Abyss
Queen - A Night at the Opera
System Of A Down - SOAD
Korn - Life is Peachy
Mastodon - Crack The Sky
Muse - The Resistence
Sepultura - Chaos A.D.
...és a végére egy "kakukktojás": Lana Del Rey - Born To Die

Köszönöm az interjút. Láttam már csodát, ...sok sikert, Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk a banda tagjainak! Sziasztok!

Köszönjük szépen! Kellemes ünnepeket Nektek is! ROCK ON

A bejegyzés trackback címe:

https://felvidekirockmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr247010013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása