FELVIDÉKI KONCERTAJÁNLÓ ÉS HÍREK

Felvidéki ROCK

Felvidéki ROCK

OSSIAN - Év végi interjú Paksi Endrével

2014. december 09. - bush69

02_miskolc_3_1_.jpg

A Felvidéki Rock Magazin, valamint minden rock rajongó nevében köszöntelek nálunk! Az Ossian zenekart pedig azt hiszem, nem kell bemutatni senkinek, ahogy a frontembert, Paksi Endrét sem. Őt kérdeztem az Ossian zenekar háza táján végbement változásokról, tervekről, a hogyan továbbról. Valamint ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy egyetlen metal zenekarként ti osztottátok meg az FRM facebookos oldalát.

facebook_png.pngNehéz elfogulatlanul riportot készíteni egy rocklegendával, mert a jó riporter nem szereti feltenni ugyanazokat a kérdéseket újra és újra. A kedves olvasóknak tudniuk kell, hogy mi ismerjük egymást, ezért a tegeződés. Ha megengeded, így rögtön az elején két kényes kérdés, amire azt hiszem, sokan kíváncsiak.

Tudjuk, hogy a zenekaron belül komoly változás történt, amit emberesen meg is oldottatok Győrszentivánon. Mégis lehetett rajtatok látni, hogy mintha picit izgultatok volna. Jól láttam?

Sziasztok! Szeretettel üdvözlök minden Felvidéki Rockzene Kedvelőt!!! Igen, jól láttad, izgultunk rendesen, hiszen ki kellett lépnünk a "biztonsági zónából", mely sok száz addigi koncertet jelentett... de hamar belerázódtunk az új helyzetbe és most már nyugodtak és felszabadultak vagyunk!03_miskolc_2014_12_06_6_1_.jpg

Azon szerencsések közé tartozom, akik látták a ,,régi" Ossiant Komáromban és az ,,új" Ossiant Győrszentivánon. Megvallom, a két koncert közt hatalmas különbség volt. Főleg hangzásban. A győrszentiváni koncert harapósabb, nyersebb, erősebb volt, míg a komáromi egy nagyon jó Ossian buli volt. Te hogy értékelnéd a két koncertet?

Jó volt mind a két koncert, de természetesen más volt valóban, a győrszentiváni egy új korszak kezdetét jelentette számunkra. Ami egyforma volt mindkettőben, az az Ossian közönség csodálatos hozzáállása és lelkesedése, ami nekünk mindig, minden helyzetben új erőt ad!

Tudjuk hogy tavasszal jelenik meg az új Ossian lemez. Aki ismeri az Ossian dalokat, azok számára az új lemez hoz valami meglepetést?

Ricsi és én írtam a dalokat, a bőrünkből kibújni nem tudunk és nem is akarunk, de igyekeztünk a lehető legerősebb, legemlékezetesebb dalokat megírni. Vérbeli Ossian album lesz, úgy érezzük, hogy méltó folytatása a 2012-es "Tűz jegyében" lemeznek.

Hány dal lesz a lemezen és mi a fő témája?

11 szám született, közöttük egy instrumentális dal. Az album címe Lélekerő lesz. Rengeteg visszajelzést kapunk szóban és írásban arról, hogy az Ossian szövegei mennyi erőt adtak és adnak a hallgatójuknak az életben. Arról viszont nagyon kevesen tudnak, hogy nekünk ezek a jó szavak, gratulációk szintén legalább ennyi erőt és energiát adnak, úgyhogy ez az egész egy nagyszerű pozitív kölcsönhatás! Az bizony hihetetlenül megtisztelő, ha valaki a testére tetováltatja valamelyik szövegemet vagy a zenekar nevét!!! Hogy esküvői vagy ballagási meghívókra teszik fel, hogy az életüknek ennyire fontos részei lehetünk, ez csodálatos érzés....daliras_1_.jpg

Sok banda csinál és csinált már koncept albumot. Ti még nem gondolkodtatok el egy ilyen ötleten?

A legtöbb lemezünknek, így a mostani Lélekerőnek is van egy lazán összefüggő gondolati szála, nekünk ennyi egyelőre megfelel, de ki tudja, hogy mit hoz a jövő...:))

Zenészként szeretném megkérdezni, hogy egy ilyen sokat koncertező banda is próbál rendszeresen? Ha igen, hogyan tudjátok egyeztetni a próbákat?

Ha elindul egy turné, utána nem szoktunk próbálni, mindig egy-egy új album, vagy egy új turné előtt próbálunk, de akkor intenzíven.

Többször voltatok Erdélyben, valamint nálunk Felvidéken. Mennyire másabb az ottani, itteni közönség, mint mondjuk egy pesti buli?

Imádunk Felvidékre, Erdélybe járni, ez utóbbihoz személyes síkon is kötődöm, hiszen az én drága feleségem, akivel 26 éve vagyunk együtt, erdélyi születésű....Lelkes és nagyon mély érzésű embereket ismertünk meg mind a két helyen!!!

Tudjuk rólad, hogy Paul Trent néven elég komoly neved van a krimi műfajban. 1994 és 98 közt hét könyved jelent meg, ami elég komoly teljesítmény. Az Ossian dalok szövegei is elég súlyosak, sokat mondóak. Honnét merítetted az ötleteidet a könyvekhez és a dalszövegekhez?

Ezt sokan és sokszor kérdezik tőlem és én nem tudok erre egyértelmű választ adni, ezek "csak úgy jönnek"....persze benne van mindegyikben a saját életem, a megélt tapasztalataim, a véleményem a világról, az érzéseim, az olvasmányaim....valahogy mindig kialakul a végén....)))daliras_1_1_.jpg

Mivel ugye basszusgitárosként kezdted a pályádat, a szövegeidhez már eleve van egy zenei elképzelésed?

Anno Sáfár Józsinál tanultam, aki a V '73 zenekar bőgőse volt, ahol Lerch Istvánnal és Herpai Sándorral fantasztikus progresszív muzsikát játszottak. A mai napig szoktam otthon gitározni, billentyűs hangszeren játszani, úgyhogy általában vannak zenei elképzeléseim a dalszövegeimhez, de Ricsivel már annyira egy hullámhosszon vagyunk, hogy nagyon sokszor teljesen rábízom a zenei alapokat és csak az énektémákat alakítom ki.makettezes.jpg

Az írás és a zene mellett milyen hobbiknak hódolsz még?

Olvasok, filmezgetek, cd-t gyűjtök és makettezem. Ez utóbbit elég komoly szinten űzöm, ha valakit érdekel, a zenekar hivatalos oldalaira rendszeresen teszek fel róla fotókat...

Szintén zenészként muszáj megkérdeznem egy technikai dolgot. Van kedvenc mikrofon márkád? A koncerteken saját mikrofont használsz? Saját állvány? Tudjuk sok zenészről, hogy nagyon ,,allergiásak" a mikrofonokra, köztük én is. :-)

Semmi extra, a jó öreg Shure-nál nincs megfelelőbb!!!...:))

Az Ossian zenekar facebookos oldalát több mint 80 ezren tetszikelték! Ez önmagáért beszél. Jómagam is szoktam olvasni és nem egyszer előfordult, hogy válaszoltok kérdésekre, véleményekre. Ami szintén kevés zenészről mondható el. Általában a zenészek megtartják a két lépés távolságot. Hogy sikerült megmaradni ennyire emberinek?

Mi a színpadon kívül ugyanolyan rock-rajongó, hétköznapi emberek vagyunk, mint bárki más. Vannak jó napjaink és van, amikor rosszabb hangulatban vagyunk, de sohasem felejtjük el, hogy honnan indultunk és hogy az Ossian kizárólag a közönségnek köszönheti a létezését!!!

Köszönöm a beszélgetést és valamennyi FRM olvasó nevében kívánok az Ossian zenekarnak koncertekben gazdag nagyon boldog új évet!

Nagyon szépen köszönjük és viszont kívánjuk!!

endre_sanko_1_.jpg

 

A riportot készítette: Sankó / ParanoiD zenekar Felvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://felvidekirockmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr706970733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása