FELVIDÉKI KONCERTAJÁNLÓ ÉS HÍREK

Felvidéki ROCK

Felvidéki ROCK

GILOTIN - interjú Pogány Tibor-al a banda basszusgitárosával

2014. augusztus 29. - bush69

gilotin201406.jpgRelative Perspective címmel jelent meg az ímelyi banda első nagylemeze angol nyelven, ami teljes egészében meghallgatható a YouTube csatornájukon.
Interjú Pogány Tiborral a banda basszusgitárosával az új lemezről, a perbete-i tehetségkutatón nyert díjról és a további tervekről.

facebook_png.png2007-ben alakult a banda. Mesélj a zenekar megalakulásáról.

gilotin_tibi_2014.jpgEgy júniusi estén találkozott egymással két régi ismerős, Babicz Dávid és Pogány Tibor a helyi falunapok alkalmából. Ekkor egy társalgás közepette felvetette Dávid, hogy mi lenne ha zenekar alapítanának. Mivel hogy Tibornak addig semmilyen zenei tapasztalata nem volt, meghökkent a felkérésre, de élve a kihívással és a kínálkozó lehetőséggel azonnal igent mondott. Röviddel ezután csatlakozott hozzájuk Babicz Attila, Dávid öccse, aki az énekes posztját foglalta el. Néhány napon belül sikerült megtalálni a gitáros személyét, Tóth Marian "Manó" azonnal csatlakozott a bandához. Ezután rendszerint zajlottak a próbák, elkezdték több neves zenekar híres dalait átjátszani. Pár hónap múlva megfogalmazódott bennünk a gondolat a saját dalok szerzésére. A gondolat egy pillanat alatt lázas munkát hozott. Sorba születtek az első Gilotin nóták, míg a zenekar 2009-ben elhatározta, hogy jelentkezik a tehetségkutatóra.

2009-ben megnyertétek a Rockerek.hu portál által szervezett tehetségkutató versenyt Budapesten. Mennyiben segített benneteket ez a Magyarországi fellépések terén?

A rockerek.hu által szervezett tehetségkutató nyerteseként sikerült stúdiófelvételt nyernünk, e dalokat később kiadtuk a Keserű Könnyek c. demo lemezünkön. A nyeremény mellett egyre többen felfigyeltek ránk a szűk környezetünkből, és rövid időn belül több koncert felkérést is kaptunk Magyarországról és Felvidékről egyaránt. A demo-t koncertek követték. Egy év múlva gondoltuk kipróbáljuk az angol nyelvű hangzást is, hogy ezzel még több embert megtudjunk szólítani. A magyar dalszövegeket lefordítottunk angolra, később Sopronban Smicinél (Moby Dick) az MD stúdióban elkészítettünk két kislemezt, melyekkel több hétig vezettük a Kassai Hornet Rádió slágerlistáját.

Relative Perspective címmel jelent meg angol nyelvű nagylemezetek nem régen. Hol rögzítettétek, hol lehet majd kapni fizikai formátumban, mesélj egy kicsit a munkálatokról is.

A Relative Perspective hangmérnöke Dombóvári Balázs volt, akinek a segítségével készítettük a lemezt. A lemez hivatalos kiadása és terjesztése még szervezés alatt áll, de rövid időn belül minden lehetőséget nyilvánosságra fogunk hozni. A munkálatok 2013 nyarán kezdődtek, és 2014 júniusában fejeződtek be. Egymás után haladtak a különböző hangszerek felvételei, először a dob, aztán a basszusgitár, harmadikként a gitár, később a szinti, hegedű és végül a fő ének a vokálokkal. A dalok világa és maga a dalok hangzása megítélésem szerint mélyen eltér az eddig kiadott Gilotin nótáktól. Egy új út, új szín, új felfogás fogalmazódott meg bennünk, amit sikerült átvetíteni a dalokba is. Egy csomó külső hatás ért minket zenei, dalszövegbeli, emberi és minden más szempontból. Ennek az egyik végeredménye lett az is, hogy több dalt mélyebb hangolásban játszunk és több szinti elemet, hangszínt is használunk. A szövegek relatíve vegyesek lettek, pl. a Realize" c. dal egy kritikája a mai internetes kommunikációs szokásainak és annak következményeinek a fiatalok és a társadalom számára. A Loneliness c. dal szövege egy kuriózumot nyújt a nagyérdeműnek, mégpedig a magányról, mely lehet pozitív is, mikor az ember félrevonulhat ha már megelégelte a körülötte lévő társaságot, vagy lehet negatív is, ha az ember nagyon magányos, nincs senkije és ez a státusz mindenféle szellemi betegséget generál. A Beyond the Line c. dalunk egy dal mely arra buzdít, hogy soha, de soha nem szabad feladni, míg halvány remény is él, addig törtetnünk kell a kitűzött cél felé.

A Leaving Speechless című dalban a MADDOGX énekese is vendégszerepel, gondolom ez a közös managereteknek is köszönhető, vagy tévedek?

A Leaving speechless c. dalt Berek "Ketch Up" Tiborral játszottuk fel. Részben ez a közös managerünknek is köszönhető, de az alap ötlet a mi fejünkből pattant ki. Már egy pár esztendeje ismerjük Ketch Up-ot, baráti viszonyt és szoros kapcsolatot ápolunk. Emellett szimpatikus srácnak és karizmatikus énekesnek tartjuk, ezért nem volt kérdés, hogy kit kérjünk fel egy közös dalra. Ketch Up habozás nélkül elfogadta a felkérésünket és a júniusi Párkányi lemezkeresztelőn is egy dal erejéig fellépett velünk egy színpadon.

Az V. Tumultus Fesztivál keretében lezajlott tehetségkutatón a második helyen végeztetek és ezzel részt vehettek a tatabányai Peron Music Tehetségkutatón. Gratulálok.

Köszönjük szépen a gratulációt. A V. Tumultus fesztiválon megnyertük az Ossian zenekar előtti esti fellépést is, de mi aznap már egy leegyezett koncerten vettünk részt Kéménden a Karthago zenekar előtt, így ezt a díjat át adtunk a Rainy Mood zenekarnak.

Hol lép fel a banda legközelebb, mik a további tervek?

Szeptember 27-én versenybe szállunk Tatabányán az első helyért, de előtt még fellépünk augusztus 31-én a zselízi Amfiteátrum színpadán közvetlen a Kiss Forever Band után, egy héttel később szeptember 6-án Budapesten a Szeptemberfeszt-en a Ligetben, szeptember 13-án Hidaskürtön és október 18-án a Lévai vásár keretein belül szolgálunk zenei élménnyel a kilátogatóknak.

Már javában dolgoznak az első magyar nyelvű nagylemezünkön is, a Relatív Perspektíván. Már csak néhány dal éneksáv rögzítése van hátra és az utómunkálatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://felvidekirockmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr356647435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása